Twee weken geleden heb ik al praktische tips gegeven over het kerstdiner. Maar wat nou als je niet met de familie thuis eet, maar in een restaurant? Of wat nou als je dit artikel niet eens tijdens de feestdagen leest? Geen zorgen, op die vragen geef ik vandaag antwoord. Laat ik voorop stellen dat de informatie uit het vorige artikel én dit artikel ook op alle andere maaltijden van het jaar toegepast kunnen worden. Daarnaast is het belangrijk te onthouden dat één ‘slechte’ dag nooit het harde werk van een jaar teniet kan doen. Bewaak de balans tussen strikt zijn en ontspanning.
1) Plan vooruit
Heb jij invloed over waar je gaat eten? Bekijk het menu vooraf om te zien of er voldoende keuze voor je bij zit. Probeer de extra calorieën van de avondmaaltijd ook te compenseren door eerder op de dag minder calorieën tot je te nemen. Overigens kun je het overschot aan calorieën ook uitspreiden door de dag ervoor en erna ook net iets minder te eten.
2) Drink je calorieën niet!
Deze tip staat hoog in de lijst, daar deze vaak wordt vergeten. Het weglaten van frisdrank en alcohol kan een grote besparing op de totale calorieën opleveren. Kies voor calorie arme opties zoals water (vaak gratis!) of een dieet variant. Sla de grote boosdoeners over en bewaar je verwennerij voor het hoofdgerecht.
3) Bepaal zelf wat je eet
Hoewel de meeste restaurants werken met een menu kaart komt het maar zelden voor dat jij als klant daar geen aanpassingen op mag voorstellen. Wees eens assertief en kijk wat het resultaat daarvan is. Nee heb je, ja kun je krijgen toch?!
4) Stel vragen
Vraag aan de kelner hoe het eten is bereidt wanneer dit onduidelijk is. Zit er room of boter in de soep? Is het vlees gegrild of gebakken? In (welke) olie of boter? Wees niet bang te vragen of de chef de boter, saus of olie achterwege laat zodat je je doel voor ogen kunt houden. Wist je dat in veel restaurants extra boter, zout en olie wordt gebruikt om het eten smaak te geven?
5) Mix & match
Kijk je uit naar dat stuk ossenhaas, maar wil je niet de frietjes die daarbij horen? Heb je je oog op de quinoa salade, maar geen zin in het stuk verse vis wat daarbij hoort? Er is geen reden waarom je niet zou kunnen vragen of je de ossenhaas samen met de quinoa kunt krijgen. Alle ingrediënten zijn immers voor handen. Neem de controle in handen en geniet van je eigen maaltijd.
6) Weet wat je eet
Zorg dat je de terminologie goed kunt (of vraag hiernaar). Vermijdt o.a. “gefrituurd”, “krokant”, “gratin” en “alfredo”. Deze gerechten zitten vaak vol verstopte vetten en sodium. Zoek in plaats daarvan naar gerechten die “gestoomd” of “gegrild” zijn. Probeer ook voor vlees soorten te kiezen die minder vet zijn. Goed zijn bijvoorbeeld kip zonder vel en mager vlees als filet mignon. Minder goed is bijvoorbeeld de rib-eye of vet varkensvlees. Neem ook de moeite het hele menu door te lezen om al je opties te bekijken.
7) Sla het brood over
Komop, het is gratis. Dat betekent dat we het moeten opeten toch? Nee, niet echt. Zie uit eten gaan als een verwennerij voor jezelf. Je zou jezelf in de sportschool toch ook niet verwennen met een gratis half uur stilzitten? Dat brood voegt weinig toe voor de smaakbeleving, maar ondermijnt wel jouw gezondheidsdoelen.
8) Toch voor de salade gekozen?
Of je nou een salade als voorgerecht of hoofdgerecht neemt, met een paar kleine aanpassingen zul je je nog beter voelen bij deze keuze. Vraag om te beginnen om de dressing apart. Optie één is daarna niet meer dan twee theelepels dressing aan de salade toe te voegen. In de keuken wordt hier vaak een kwart tot een derde kopje dressing aan toegevoegd. Optie twee is ook het proberen waard. Dip je vork eens in de dressing en prik daarna pas de salade eraan. Verrassend genoeg geeft dit vaak een goede verhouding tussen beiden en je zult hierdoor veel calorieën besparen.
9) Vraag extra groenten
Meestal stelt de hoeveelheid groenten die bij de maaltijd geserveerd wordt niet veel voor (waarom eigenlijk?). Vraag tijdens het bestellen of ze een dubbele of driedubbele portie groeten voor je willen serveren. Biedt aan hiervoor te betalen (het is het waard!). Het zal zelfs vaak voorkomen dat hier niets extra’s voor wordt gerekend. Uitzondering hierbij zijn natuurlijk restaurants waar je voor de groeten sowieso bij moet betalen.
10) Eet langzaam
Het duurt ongeveer 20 minuten voordat je hersenen het signaal “vol!” hebben ontvangen van je maag. Snelle eters eten vaak te veel, terwijl langzame eters vaak minder eten en toch een voldaan gevoel hebben.
11) Eet in de juiste volgorde
Het is niet noodzakelijk hap-voor-hap je maaltijd in de juiste macro volgorde te eten, maar concentreer je er op eerste je eiwitten en groeten te eten voordat je aan de koolhydraten begint. Hierdoor wordt je spijsvertering wat vertraagd en voel je je sneller vol. Dit helpt natuurlijk bij het voorkomen van de zoete drang wanneer de dessert kaart voorbij komt.
12) Maak een verstandige keuze bij het nagerecht
Kies bijvoorbeeld een dessert wat je kunt delen. Mocht je geen zin hebben om te delen, probeer dan te kiezen voor dessert met minder calorieën zoals sorbets of producten die niet op zuivel basis zijn. Je kunt er ook voor kiezen het nagerecht over te slaan en bijvoorbeeld een kop koffie of thee te nemen en daar wat langer mee te doen. Dit geeft je mooi de kans het gesprek goed op gang te houden. Net zo gezellig, toch?
Eet smakelijk!
Marvin Alexander
Dazzle! Personal Training System
P.s: Was dit artikel voor jou WAARDEVOL? Heb jij nog andere tips? Laat je reactie achter in het commentaar veld onder deze pagina.
P.p.s: DEEL dit artikel met jouw netwerk op Facebook, LinkedIn, Twitter en Google+, want zo kunnen bevriende personen in jouw netwerk ook van dit materiaal profiteren.
Bron(nen):
1. 8-tips-for-eating-healthy-at-restaurants
2. eating-out/eating-out
3. eating-out-healthy
Geef een reactie