6 Slechtste Complimenten Bij Afvallen

De 6 Slechtste Complimenten Bij Het Afvallen

 

Stel je eens voor. Je bent op weg naar de supermarkt. Je hebt je voorgenomen wat gezonder te leven, dus ga je te voet. Misschien was je wel van plan jouw wekelijkse zak chips eens te vervangen met wat gezonde noten. De zon schijnt en je voelt je prima. Plots loop je op straat een oude bekende tegen het lijf. In eerste instantie twijfel je natuurlijk nog. Je herkent het gezicht, maar kan het niet helemaal goed plaatsen. Hé, hoe heette ze nou ook alweer? Terwijl ze zwaait en hallo zegt voel je de druk om snel op die naam te komen toe nemen. Maar dan zie je het. Dit verklaard waarom je haar in eerste instantie niet herkende. Ze is afgevallen. Enorm veel afgevallen. Ze straalt helemaal en de energie spat van haar af. Wat doe je dan? Trek je aandacht naar het gewichtsverlies en prijs je het? Of leg je daar volledig niet de nadruk en vermijd je erover te praten? De eerste impuls is meestal om je bewondering en complimenten uit te spreken over hoe goed ze eruit zien. Maar is het aanhoren hiervan werkelijk behulpzaam?

 

Als personal trainer spreek ik vaak met mensen die veel zijn afgevallen. Tot mijn verbazing geven velen van hen hetzelfde signaal af: ze vinden het niet fijn wanneer anderen hun gewichtsverlies opmerken of daarover praten. Ze willen niet gecomplimenteerd worden, geprezen worden of zelfs de aandacht op zich gevestigd hebben. In plaats van elk gesprek te laten centreren om hun kledingmaat, willen ze met vrienden en anderen over totaal andere dingen praten.

 

De 6 slechtste complimenten bij het afvallen

Voor mensen die aan de zijlijn staan en liefde en steun willen geven kan het moeilijk zijn te begrijpen waarom iemand geen aanmoediging zou willen aanhoren. Het kan uitdagend zijn om jezelf in die positie te plaatsen en te begrijpen hoe iemand jouw goed bedoelde opmerkingen anders kan interpreteren. Er zijn wel degelijk mensen die het geweldig vinden positief commentaar en leuke terugkoppeling te ontvangen over hun progressie tijdens het afvallen. Niet iedereen is gevoelig voor bemoedigende woorden. Een negatieve reactie hierop komt echter vaker voor dan je denkt. Laten we eens kijken naar vijf dingen die je waarschijnlijk beter niet kunt zeggen tegen iemand die aan het afvallen is.

 

 

1) “Hoeveel moet er nog af?”

Dit is problematisch omdat hierbij wordt aangenomen dat die persoon onmogelijk tevreden kan zijn met waar ze nu zijn. Verschillende mensen voelen zich met verschillende gewichten het meeste op hun gemak. Wie zijn wij om daarover te oordelen?

 

2)”Dat zul je wel niet willen eten, toch?”

Voedingsmiddelen die veel suiker of vet bevatten worden vaak als kwaadaardig gezien. Iemand die aan het afvallen is kan deze echter in de voeding hebben gepland. Misschien genieten ze hier van tijd tot van om het dieet in balans te houden. Het laatste wat je zou willen doen in een ondersteunende rol is de angst voor- of schuld over bepaalde voedingsmiddelen verhogen. Vertrouw op ze en geef geen kritiek op hun voedingskeuzes.

3) “Je ziet er zoveel beter uit dan eerst.”

Dit is duidelijk niet het meest behulpzame wat je tegen iemand kan zeggen, maar toch ontglipt het ons soms. Probeer het vergelijken van hun uiterlijk nu en toen te vermijden. De kans is groot dat ze dat in hun eigen hoofd al voldoende aan het doen zijn. Als ze je mening willen, dan kunnen ze die vragen!

 

4) “Het komt er toch wel weer aan.”

Deze uitspraak draagt een gebruik aan vertrouwen in hun vermogen op gewicht te blijven uit. Het kan erg ontmoedigend en demotiverend zijn om te horen. Zelfs wanneer dit als ‘grap’ bedoelt is.

 

5) “Ben je afgevallen?”

Voel je je werkelijk genoodzaakt dit te vragen? Of je hebt iets over het hoofd gezien, of je weet het echt niet. In beide gevallen zal het de ander zich niet beter laten voelen. Misschien had je er eerder wat meer aandacht op moeten vestigen? Misschien denken ze zo dat het helemaal niet goed zichtbaar is. Zijn ze al die tijd dan voor niets zo intensief bezig geweest?

 

6) “WOW! Wat zie jij er goed uit!”

Dit is een van de ergste. Mensen zeggen dit ontzettend vaak en hebben meestal niets dan iets positiefs in de zin wanneer ze dit doen. Dit kan echter op meerdere verschillende, problematische manieren worden geïnterpreteerd. Ze kunnen zich hierdoor gaan afvragen wat er mis wat met hun voordat ze begonnen met afvallen. Of waarom iedereen om hen heen opeens hun lichaam zo duidelijk opmerken. Deze goed bedoelde uitspraak kan ervoor zorgen dat problemen met een negatief zelfbeeld naar boven komen drijven. Dit kan op zijn beurt – in het ergste geval – een eetstoornis aanwakkeren.

 

Ik denk niet dat we op onze tenen moeten lopen rond elkaar. Ik denk wel dat we bewuster kunnen worden van de ervaringen van anderen om ons heen. Laten we ons meer richten op de ervaringen van anderen en niet hun lichaam.

 

In een perfect wereld zouden we wellicht niet eens over elkaar gewicht praten. Je weet immers niet wat iemand meemaakt. Iemand kan afvallen door een ernstige ziekte als kanker. Ze kunnen worstelen met een eetstoornis. Het kan ook zijn dat ze geestelijk een zeer moeilijke periode doormaken in verband met bijvoorbeeld stress. Mensen die je probeert te ondersteunen kunnen jouw complimenten over hun gewichtsafname soms zien als een indicatie dat er iets met hen mis was toen ze meer wogen.

 

En wat als iemand het als prettig ervaart positieve terugkoppeling te ontvangen van anderen om hen heen? Dan nog is er een kans dat er zich problematische eetgewoontes ontwikkelen als gevolg van de bevestiging die ze ontvangen. Een recht-toe-recht-aan poging om af te vallen kan leiden tot obsessie, restrictie en een verstoord eetpatroon. Dit kan aangewakkerd worden door complimenten die verdraaid worden tot een motivatie voor ongezond gedrag.

 

Als jij opmerkt dat iemand in jouw omgeving af is gevallen, vraag dan hoe het oprecht met ze gaat. Geef ze een compliment over hoe gelukkig ze lijken en hoeveel zelfvertrouwen ze uitstralen. Vestig de aandacht op hun krachten als mens en geef ze je onvoorwaardelijke liefde en ondersteuning. Vermijd gesprekken over voeding, gewicht en hoe hun lichaam eruit ziet. Wanneer iemand jou echter direct benaderd voor hulp met deze dingen, dan kun je uiteraard wel proberen ze zo goed mogelijk te helpen. Bijvoorbeeld met het veranderen van hun eetgedrag of hoe ze de zin in snoepen kunnen verminderen.

 

Mocht je aan de ontvangende kant zitten van het compliment, probeer dan eens deze tips!

 

 

Marvin Alexander

Dazzle! Personal Training System

 

Desire, Dazzle, Inspire.

 

P.s: Was dit artikel voor jou WAARDEVOL?

 

Heb jij ooit wel eens een goed bedoelt compliment gegeven of ontvangen?

 

Laat je reactie achter in het commentaar veld onder deze pagina.

P.p.s: DEEL dit artikel met jouw netwerk op Facebook, LinkedIn, Twitter en Google+, want zo kunnen bevriende personen in jouw netwerk ook van dit materiaal profiteren.

 

Bron(nen):
1) http://www.xojane.com/issues/unpopular-opinion-dont-compliment-my-weight-loss
2)http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2129314/Have-lost-weight-Womens-favourite-compliment-mention-slim-figure-NEVER-tell-looks-like-mum.html
3)http://thoughtcatalog.com/j-r-kelly/2013/11/5-compliments-you-shouldnt-give-to-someone-who-lost-weight/
4)https://www.weightwatchers.com/util/art/index_art.aspx?tabnum=1&art_id=79241&sc=3010

Was het waardevol, deel het met je vrienden!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Contactgegevens

Dazzle Personal Training System
support@dazzlepersonaltraining.nl
www.dazzlepersonaltraining.nl
Kvk: 64330214

Onze trainingen worden gegeven in onze exclusieve studio te:

Winkelcentrum Woensel 79E
5625AD, Eindhoven
Bekijk in Google Maps

Dazzle PTS op Facebook

Personal Training Eindhoven - Dé Expert In Afvallen