Waarom Vetcellen Nooit Verdwijnen

Waarom Vetcellen Nooit Verdwijnen

 

Vet raak je nooit meer kwijt. Althans, niet op een natuurlijke manier. Medische ingrepen daargelaten zul je er enkel in kunnen slagen om de omvang van een vetcel te reduceren. Goed, nu je van de eerste schok bekomen bent zal ik deze uitspraak enigzins gaan nuanceren. Zou jij graag wat omvang willen verliezen of afvallen? Dat kan. Wil je jouw vetpercentage om medische of esthetische redenen verlagen? Dat kan. Wil je de hoeveelheid vet in je lichaam verlagen? Ook dat kan. Wat niet kan is eenmaal aangemaakte vetcellen kwijtraken, verbranden of eraf trainen. Nee zelfs niet met die aantrekkelijke groupon deal voor ‘Better Belly’ of onder welke naam dan ook ze dat bedrog tegenwoordig verkopen. Eenmaal aangemaakte vetcellen -bijvoorbeeld van het overeten bij die barbeque van laatst- blijven zitten waar ze zitten. Permanent. Voor altijd. Slechts nieuws dus:

 

Één keer overeten heeft een permanent gevolg voor de rest van je leven!

 

Dit geldt overigens ook voor het drinken van calorierijke drank, al dan niet met alcohol. Het gaat namelijk over een overschot aan energie in het lichaam. Dit overschot heeft je lichaam niet nodig en zal alsmede (uiteindelijk) omgezet worden in VET.

 

Wat is vetweefsel?

Waarom vetcellen nooit verdwijnen?

Adipose (vetweefsel) bestaat uit een verzameling vetcellen die allemaal triglycerides (vetzuren) opslaan. Wanneer je gaat trainen wordt de energie uit deze vetcellen naar de spieren gestuurd om ze te voeden. Dit is hoe je vet verbrandt.

Het tegenovergestelde daarvan is ook waar. Wanneer je meer

eet dan je nodig hebt wordt het overschot ook weer opgeslagen. Om wat meer specifiek te zijn, het overschot wordt niet letterlijk opgeslagen, maar de oxidatie (verbranding) van vetzuren wordt geremd. Wanneer deze vetzuren in vetcellen worden opgenomen, zullen de vetcellen groeien. Totdat ze vol zijn. Op dat moment forceer je het lichaam een nieuwe vetcel aan te maken om in de opslagbehoefte te voorzien. Zo ontstaat overigens ook cellulites.

 

Wat gebeurd er nu wanneer je de volgende dag(en) minder eet, of op een dieet gaat? De gevulde vetcellen zullen geleidelijk leeg lopen wanneer je calorie verbruik groter is dan je calorie inname. Is de vetcel leeg? Dan verdwijnt deze weer, toch? Nou, nee. Helaas werkt het dus niet zo. De cellen zullen tot een bepaalde hoogte krimpen, maar je raakt ze nooit meer kwijt. Zelfs wanneer vetcellen worden beschadigd zullen ze zichzelf altijd regenereren. Zelfs een ongezond crashdieet kan deze biologische wet niet weerleggen. Dat is ook waarom bij (te) snel afvallen mensen last kunnen krijgen van losse huid.

 

Vetcellen raak je nooit kwijt

Besef je dus dat jouw vetcellen enkel kunnen uitzetten en krimpen, afhankelijk van hoe vaak en hoeveel calorieoverschot (overeten) je creëert. Dit is precies waarom overeten (binge eating) en (vr)eetbuien zo ongezond zijn. En ja, dit geldt ook voor jouw cheat meals en andere cheats waar je jezelf ‘beloond’. Ja, ook diegene die je hebt ingepland en niet uit een emotionele opwelling of visuele prikkel voortkomen. Het nut van jezelf belonen met eten verdient echter een heel artikel apart. Dat bewaar ik dus ook beter voor een volgende keer…

Waarom vetcellen nooit verdwijnen?

Moet je dan heel de zomer zonder barbeque, een wijntje of een ijsje? Natuurlijk niet! Zoals altijd is de energiebalans leidend! Geniet van jouw ‘lekkere’ keuzes, maar hou het PER MAALTIJD binnen de perken. Ga jezelf niet uithongeren om ’s avonds bij de gratis barbeque helemaal los te gaan. Neem niet dat extra eten ‘voor deze ene keer’, omdat het zo lekker is. Spreid je calorieën uit over de dag. Hou je je voeding in een dagboek bij? Plan dan een dag vooruit! Zo weet je precies waar je aan toe bent. De regel blijft altijd: als het in je voeding past, dan past het in je voeding!

 

 

Marvin Alexander

Dazzle! Personal Training System

 

Desire, Dazzle, Inspire.

 

 

P.s: Was dit artikel voor jou WAARDEVOL?

 

Maak jij je wel eens schuldig aan overeten? Wat is hierbij de grootste uitdaging?

 

Laat je reactie achter in het commentaar veld onder deze pagina.

 

P.p.s: DEEL dit artikel met jouw netwerk op Facebook, LinkedIn, Twitter en Google+, want zo kunnen bevriende personen in jouw netwerk ook van dit materiaal profiteren.

 

Bron(nen):
1) https://www.quora.com/Is-it-true-that-fat-cells-never-really-die-and-that-they-just-shrink-with-diet-and-exercise

Was het waardevol, deel het met je vrienden!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Contactgegevens

Dazzle Personal Training System
support@dazzlepersonaltraining.nl
www.dazzlepersonaltraining.nl
Kvk: 64330214

Onze trainingen worden gegeven in onze exclusieve studio te:

Winkelcentrum Woensel 79E
5625AD, Eindhoven
Bekijk in Google Maps

Dazzle PTS op Facebook

Personal Training Eindhoven - Dé Expert In Afvallen